Arama Sonuçları (0 Uzman )

Arama kriterlerinize uygun sonuç bulunamadı.

Psikolog

Psikolog, kelime olarak ruh bilimci anlamına gelmektedir. Bu mesleği yapan kişiler, bir grup ya da bireyin davranışlarını veyahut hareketlerini incelemektedirler.


Bu incelemeler sonucunda öğrendikleri bilgi ve beceriler ile davranış nedenlerini açıklayıp çözüm üretmeye çalışmaktadırlar. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışma imkanı olan kişilerdir.

Psikolog Ne Demek?

Psikolog kelimesi dilimizde kullanımda olup anlamı merak edilen kelimeler arasında önemini korumaktadır. Sözlükte “ruh bilimci” biçiminde açıklanan bir kavramdır. Bilindiği üzere psikoloji; insan ruhunu inceleyen bilim dalıdır. İnsanın davranışlarında ve hissettiklerinde ruh kısmında bulunan nedenleri bulan, araştıran ve çözüme kavuşturan bilim psikolojidir. Psikolog ise psikoloji okumuş olan ve ruh üzerinde çalışmalar yapan kişilerdir. Yani insanların davranışlarının ve hislerinin nedenlerini bulan, araştıran ve onlara çözüm yolu sunarak iyileşmelerini sağlayan kişilere psikolog denmektedir. Tabi ki her önüne gelen psikolog olamamaktadır. 

Psikolog olabilmek için lisans seviyesinde psikoloji eğitimi almak ve bölümü de bitirmek gerekmektedir. Dolayısıyla insanlar, psikologlar hakkında iyi araştırmalar yapmalı ve herkese kanmamalıdır.

Psikolog Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Genel olarak psikologların sadece danışanlarını dinlediklerine dair bir algı vardır ve bu algı oldukça yanlıştır. Psikologlar uygulayıcı ve araştırmacı konumda olan kişilerdir. Ayrıca bu alanda uzmanlaşan psikologlar, herhangi bir danışanları bulunmadan da işlerini devam ettirebilmektedir. Bilindiği üzere pek çok psikologluk alanı bulunmaktadır. Bu alanların kendilerine özgü sorumlulukları bulunsa da tüm psikologların ortak birkaç sorumluluğu vardır. 

Psikologların sorumlulukları;
  •  Lisans seviyesinde eğitimini aldığı ve ruh hakkında bilgi veren testleri uygulamak,
  •  Uygulanan test sonuçlarını hekim ya da testi talep eden kurumlara iletmek,
  •  Görevli olduğu alanda psikolojik destek sağlamak,
  •  Psikoloji açısından değerlendirmeler yapmak,
  •  Olaylar ve durumlar arasında neden - sonuç ilişkisi kurmak,
  •  İnsanlarda bulunan dürtüleri, davranışları ve güdüleri incelemek 

Psikolog Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Pek çok insanın hayalini psikoloji okumak kaplamaktadır. Özellikle insanlarla ve hastalıklarla ilgili olan ya da yakın çevresinde psikolojik rahatsızlığı bulunan kişilerin psikoloji okuma hayalleri çok daha ön plandadır.

Psikolog olmak ve bu işi icra etmek için üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bunun için illa belirli bir üniversite bulunmamaktadır. Herhangi bir üniversitede psikoloji okumuş herkes psikologdur. Ayrıca psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan kişilerse ise uzman psikolog olmaya hak kazanmaktadır. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre adliye, okul, hastane, klinik ya da ordu gibi farklı alanlarda da çalışma hayatlarına devam edebilmektedir. Son olarak sadece sertifika gibi belgeler toplamış olan bireylerin psikolog olmadığı da bilinmelidir.

Psikologda Olması Gereken Özellikler

Her meslek grubunda olduğu gibi psikolog olabilmek için de gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özelliklerin hepsi bir kişide olamayabilir. Ancak bir psikolog için sayacağımız özelliklerden ne kadar fazlasına sahip olursa durum o kadar iyi olacaktır.

Psikologda olması gereken özellikler;
  •  Yüksek gözlem kabiliyetine sahip olmak ve olayların farklı yönlerini fark edebilmek,
  •  İnsanları yargılamamak ya da küçük düşürmemek,
  •  İnsanlar ile iş ilişkisi dışına geçmemek,
  •  Sürekli kendini geliştirmek ve psikoloji ile ilgili gelişmeleri takip etmek,
  •  İnsanların diline uyum sağlayabilmek ve anlattıkları şeyleri anlamlandırabilmek,
  •  Yüksek konsantrasyona sahip olmak,
  •  Psikoloji haricinde felsefe, antropoloji ve sosyoloji gibi insanla yakından ilgili alanlara da ilgi duymak,
  •  Kendi alanında yeni geliştirilen test ve teknikleri takip etmek 

Psikologların Tedavi Ettikleri Rahatsızlıklar

Ruh sağlığı ile ilişkin hastalıklar, insanların yaşamını oldukça derinden etkileyen ve mutlaka önemsenerek tedavi edilmesi gereken sağlık problemleridir. Gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde değişen yaşam koşulları ile birlikte psikolojik sorunların da görülme sıklığı artmıştır. Psikolojik hastalıkların birçoğu aynı zamanda tedavi edilmediğinde ilerleme özelliği bulunan rahatsızlıklardır. 

Hastanelerin psikiyatri bölümünde tanı, tedavi ve takibi yapılan psikolojik hastalıklarda psikiyatr ve psikologlar tedavi sürecinde birlikte çalışmaktadır. Psikolojik danışman hangi hastalıkları tedavi eder sorusunu bu biçimde yanıtlamak mümkündür.

En yaygın gözlemlenen psikolojik rahatsızlıklar;
  •  Depresyon
  •  OKB 
  •  Sosyal fobi 
  •  Travma sonrası stres bozukluğu
  •  Panik atak
  •  Bipolar
  •  Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
  •  Yaygın anksiyete
  •  Madde ve alkol bağımlılığı
Bu rahatsızlıklar tedavi edilmezse artarak kişilerin hayat standartlarını ciddi oranda düşürecektir.

Psikolog Ücretleri Ne Kadar?

Psikologlar tabi ki her meslek grubunda olduğu gibi yaptıkları işlemleri bir ücret karşılığında yapmaktadır. Ancak bu ücret unsurunu değiştiren pek çok durum söz konusudur. Psikoloğun nerde çalıştığı, çalıştığı semt, ortak olup olmaması, işindeki yetkinliği ve almış olduğu eğitimler ücret belirlemede etkin rol oynamaktadır. 

Örneğin; özel sektörde kendine ait muayenehanesi olan bir psikolog ile vakıf hastanelerinde çalışan bir psikoloğun ücreti aynı olmamaktadır. Kendi muayenehanesi bulunan psikologların ücreti, giderleri dolayısıyla çok daha fazla olacaktır. Yine lüks bir semtte muayenehane açmış bir psikolog ile orta seviye bir semtte muayenehane açan bir psikoloğun ücretleri de aynı olmamaktadır. Ücreti etkileyen en önemli unsur ise psikoloğun eğitim açısından özgeçmişidir. Bu söylediklerimiz psikolog ücreti ne kadar sorusunu yanıtlamaktadır. 

Türkiye’nin En İyi Psikologları

Hem ülkemizde hem de dünya üzerinde oldukça fazla psikolog vardır. Tabi ki bu psikologlar arasında kendini geliştiren ve bu sebeple de diğerlerine oranla daha ön planda olan psikologlar da vardır. Ön plana çıkmalarında mesleklerini sevmeleri, üzerine çalışmalar yapmaları ve çok çalışmaları yer edinmektedir. 

Ülkemizde de ün yapmış psikologlar psikologlar;
  •  Erol Güngör 
  •  Hale Bacakoğlu
  •  Çiğdem Kağıtçıbaşı 
  •  Muzaffer Şerif Başoğlu 
  •  Üstün Dökmen 
  •  Doğan Cüceloğlu
  •  Ayten Zara
Bu saydığımız tüm psikologlar alanında uzmanlaşan ve kendini geliştirerek önce Türkiye’ye sonrasında da dünyaya kanıtlamış insanlardır. Hepsi gün geçtikçe ilerlemeye çalışmakta ve kendilerini geliştirmek için çaba göstermektedir.

Psikolog Nasıl Bulunur?

Psikologlar hakkında konuştuktan sonra insanların akıllarında psikolog nasıl bulunur tarzında soruların oluşması oldukça doğaldır. Psikolojik destek alabilmek ve yaşanılan problemlerin çözüme kavuşabilmesi adına müracaat edilmesi gereken en doğru uzman psikologlar olacaktır. Tedaviye başlamadan önce bu kişilerin kazanmış olduğu uzmanlıklarının hangi alanda olduğu konusunda bilgi edinmek, istenen alanda doğru hekimi bulma konusunda yardımcı olacak bir unsurdur.

En iyi psikolog seçiminde bulunmak için dikkat edilmesi gereken oldukça fazla nokta bulunmaktadır. Bunların ilki; psikoloğun eğitimleri, uzmanlık belgeleri ve tecrübeleri olurken, bir diğeri ise psikoloğun terapi uygulayıp uygulamaması durumudur. Günümüzde pek çok psikolog uzman olduğunu iddia ederken aslında yalnızca birkaç saat görmüş olduğu eğitim ile sertifika sahibi olmaktadır.

Psikolog Tavsiye

Psikologlar, bazen de tavsiye üzerine ziyaret edilen kişilerdir. İnsanlar, kendilerinde sorun hissettikleri zaman psikoloğa gitmek isterler. Çoğu zaman psikolog seçimi çeşitli araştırmalar ve bilgi edinmesi sonucunda yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda bireyler, çevresinde bulunan ve benzer rahatsızlıklardan dolayı psikologların kapısını çalan tanıdıklarından da tavsiye alabilmektedir. Bu tavsiyeler kişiler için bazen altın değerindeyken bazense tamamen zaman kaybı olabilmektedir.

Tavsiye sonucu gidilen psikologların kişilere çok iyi gelme ihtimali tabi ki bulunmaktadır. Ancak bunun yanı sıra alınan tavsiye sonucunda tercih edilen psikolog istenilen seviyede de olmayabilir. Dolayısıyla yine de iyi bir araştırma gerekmektedir.

Psikolog Hizmeti ve Psikolog Randevu 

Psikolog hizmeti; hastanelerde ve özel muayenehanelerde verilmekte olup randevu sistemi ile çalışmaktadır. Dolayısıyla psikoloğa gitmek isteyen kişilerin randevu alması çok önemlidir. Bir psikolog hizmeti almak günümüzde çok kolaydır. Psikolog randevu taleplerinizi internet üzerinden ya da telefonla alabilir, kendinize en uygun branşta hizmet veren bir psikolog seçimi yapabilirsiniz. Bedenimiz gibi tıpkı ruhumuz da bazen hastalanır. 

Bedensel hastalıklarımız için nasıl bir uzmana başvuruyorsak ruhsal hastalıklarımız için de bir uzmana görünmekte hiçbir sakınca yoktur. 

Psikolog Sık Sorulan Sorular

Benim Uzmanım’a girdiğinizde karşınıza lokasyon, branş, yaş grubu, görüşme şekli ve görüşmek istediğiniz kişinin cinsiyetini belirlersiniz. Bu arama sonucunda çıkan psikologlar arasından aklınıza uygun olanı seçersiniz.

Benim Uzmanım’da uzman olarak bulunan herkese güvenebilirsiniz. Benim uzmanım’a üye olabilmek için diploma, uzmanlık ve diğer eğitimleriniz hakkında detaylı bilgi vermeniz istenir. Bu bilgilerde bir yanlışlık olursa üyelik onaylanmaz.

Benim uzmanım’da kendinize uygun bir psikolog seçimi yaparken ücret ödemezsiniz. Kendinize uygun uzmanı seçtikten sonra seansı alırsınız ve sonrasında bir ücret ödersiniz.

Benim uzmanım’da psikolog fiyatları hakkında net bir şey söylenemez. Aldığınız seans, gördüğünüz tedavi, rahatsızlığa ne kadar çözüm odaklı olmanız gibi faktörlere bağlı olarak fiyatlandırma değişir.

whatsapp