Arama Sonuçları (5 Uzman )

Yasemin  Asar
  • İl: Eskişehir
  • İlçe: MERKEZ
  • Cinsiyet: Bayan
  • YORUMLAR: 0 Yorumunuz ?
Ahmet  Erdaş
  • İl: İstanbul
  • İlçe:
  • Cinsiyet: Bay
  • YORUMLAR: 0 Yorumunuz ?
Fatih  Ocak
  • İl: Kütahya
  • İlçe:
  • Cinsiyet: Bay
  • YORUMLAR: 0 Yorumunuz ?
SEMİH ATICI
  • İl: Kütahya
  • İlçe:
  • Cinsiyet: Bay
  • YORUMLAR: 0 Yorumunuz ?
Mehmet ONUR
  • İl: Antalya
  • İlçe: MERKEZ
  • Cinsiyet: Bay
  • YORUMLAR: 0 Yorumunuz ?

Fizyoterapist

Fizyoterapist, uzman hekimin koyduğu tanıya uygun olarak hastalar için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavi programlarını uygulayan meslek grubuna verilen isimdir.

Teşhisi konulmuş olan, yaş ilerlemesine bağlı kas rahatsızlıkları, yaralanma, doğuştan gelen engel, hareket sistemi bozuklukları gibi hastalıkların tedavisine yönelik programlar uygulamakta olan kişilere fizyoterapist denmektedir. Oldukça önemli bir meslek grubudur.

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu'na göre insanların yaşam süreleri boyunca en fazla hareket kabiliyetlerini korumak, geliştirmek ve yenilemekten sorumlu sağlık bilim alanı olarak açıklanmaktadır. İnsanların kuvvet, hareket ve genel iyilik hallerinin korunması, en yüksek hale getirilmesi ya da yenilenmesinde yardımcı olan bir sağlık alanıdır. Fizyoterapi ve fiziksel terapi aynı anlama gelen iki kelimedir. Fiziksel yöntemler kullanılarak hareket kabiliyetini iyileştirmek, düzeltmek amaçlanan durumdur.  

Fizyoterapi Ne İçin Kullanılır?

Hemen hemen her yaştan birey fizik tedaviden yararlanabilmektedir ve çeşitli sağlık problemlerinde tedavi yöntemi olarak kullanabilmektedir. Bireyin günlük işlerini yapmasını güç hale getiren bir travması, yaralanması ya da hastalığı bulunuyorsa doktoru bu tür tedaviyi önerecektir. Fizyoterapi en temelde bireyin hissettiği ağrıyı hafifletmeye ve daha iyi çalışmasına, hareket etmesine ve yaşamasına yardımcı olmaya çalışan bakımdır. Fizyoterapi yeni yeteneklerin geliştirilmesini sağlayabileceği gibi çeşitli sebeplerden dolayı kaybedilmiş yeteneklerin de yeni duruma uyumunu sağlama konusunda bireye yardımcı olmaktadır.

Fizyoterapi Faydaları Nelerdir?

Fizyoterapi genel olarak hissedilen ağrıyı hafifletmek, atel gibi bir destek sağlayıcı ile yaşamayı öğrenmek, bağırsakları ya da mesaneyi kontrol altına alabilmek, bir spor yaralanmasının sonuçlarını önlemek veyahut yaralanmayı iyileştirmek, artrit, diyabet veya kalp hastalıkları gibi kronik bir hastalığı kontrol altına almak, doğum yaptıktan sonra iyileşmek, engellilik durumunun ortaya çıkmasını veya ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırmak, hareket kabiliyetini kazandırmak veya çoğaltmak, i̇nme (felç), kaza, yaralanma veya ameliyattan sonra rehabilitasyon sağlamak, kaymayı ya da düşmeyi önlemek için denge üzerinde çalışmak, yapay bir uzva uyum sürecine destek sağlamak, ya da yürüteç veya baston gibi yardımcı cihazları kullanmayı öğrenmek konularında bireye fayda sağlamakta olan bir alandır.

Fizyoterapist Kimdir?

Fizyoterapist, fizyoterapi konusunda uzman kişilere verilen unvan olarak anılmaktadır. Ülkemizde fizyoterapistler, Sağlık Bilimleri Fakültesinin dört yıllık Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden lisans diploması almak durumdadır. Fizyoterapistler fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı sayılmamaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları altı sene tıp eğitiminden sonra tıp alanında uzmanlık sınavını kazanan ve beş sene boyunca bu alanda ihtisas yaptıktan sonra, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olmaya hak kazanan kişilerdir.

Normal durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları bireyleri belirti ve semptomlarına göre değerlendirmeye almaktadırlar. Sonrasında ihtiyaç duyulan tedavi yöntemini belirlemektedirler. Fizyoterapistler belirlenen fizyoterapi tedavi yöntemini uygulamaktan sorumlu kişiler olarak anılmaktadır. Fizyoterapistler ciddi bir hastalık ya da yaralanma durumunda diğer doktorların yerini almamaktadır. Fakat tedavileri yönlendirmek için doktorlar ve diğer sağlık uzmanları ile işbirliği içerisinde çalışmaktadırlar. Pek çok vakada fizyoterapist rehberliğinde iyileşme sürecini takip eden bireyler çok daha hızlı sağlıklarına kavuşarak tedavi edilen alanda mümkün olan tam işleve geri dönmektedirler.

Fizyoterapi Nasıl Yapılır?

Fizyoterapistler, kendilerine gelen hastaya uygulayacağı fizik tedavi yöntemlerine ilişkin direktifleri FTR uzmanlarından almaktadırlar. Bu direktifler doğrultusunda bazı hastalara sıcak kompres bazı hastalara ise soğuk tatbiki yapılmaktadır. Sıcak kompres kapsamında hastalara girdap banyosu, parafin, enfrarüj ve sıcak paket gibi çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. 

Bu yöntemler yüzeysel ısı olarak isimlendirilirken radar, ultrason ve kısa dalga diatermi ile derin ısı uygulaması da fizyoterapi kapsamında uygulanmaktadır. Ayrıca elektroterapi başlığı altında uygulanan vakum enterferans, diadinami, galvanik faradik akım, elektrostimülasyon ve tens de hastalara uygulanan fizyoterapi yöntemleri arasında önemli bir alanda yer almaktadırlar. 

Su ile yapılan fizik tedavilerde elektrogalvanik, kontrast banyolar, kaplıcalar, su altı masajı ve girdap banyosu söz konusudur. Mekanoterapi adı altında ise bandaj, breys, traksiyon, baston, mobilizasyon ve manipülasyon gibi farklı teknikler yer almaktadır. Bunlara ek olarak hastaya yaptırılan egzersizler vücudun kendini toparlamasını sağlamaktadır. Ayrıca bu egzersizler sayesinde hasta çok daha hızlı eski sağlığına kavuşmaktadır.

Fizyoterapinin Yardımcı Olabildiği Rahatsızlıklar Nelerdir?

Akıllarda sık dolaşan fizyoterapinin yardımcı olabildiği rahatsızlıklar nelerdir sorusunu yanıtlamak oldukça önemlidir. Fizyoterapi çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar için uygulanan bir işlemdir. 

Fizyoterapi gerektiren rahatsızlıklardan en yaygın olanları;
  •  Çok çeşitli ağrılı durumlar,
  •  Romatizma kaynaklı rahatsızlıklar ve hastalıklar,
  •  İnme durumu (Felç),
  •  Serebral Palsi,
  •  Sinirlerin sıkışması,
  •  Tüm kas ve iskelet rahatsızlıkları,
  •  Fıtıklar,
  •  Fibromiyalji rahatsızlığı,
  •  Eklem kısıtlılığı,
  •  Kırık ve çıkık durumları ve neticelerinde ortaya çıkan sıkıntılar,
  • Çok çeşitli cerrahi müdahaleler sonrasında,

Fizyoterapi Türleri Nelerdir?

Fizik tedavi anında fizyoterapistlerin en yaygın kullandığı yöntemler; manuel terapi, ultrason, magnetoterapi, tecar terapi, elektroterapi, hidroterapi, bantlama, lazer ve egzersiz biçiminde sıralanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri her fizik tedavi sırasında fizyoterapist tarafından rutin olarak uygulanan tedavi yöntemleri sanılmamalıdır. Kişinin hastalığına veya ihtiyacına göre fizyoterapist tarafından belirlenen bir yöntem kullanılmaktadır. Akıllarda bulunan fizyoterapi türleri nelerdir sorusunu bu biçimde yanıtlamak mümkündür.

Fizyoterapist Nasıl Bulunur?

Pek çok insanın sıklıkla aklına gelen bir soru ise fizyoterapist nasıl bulunur sorusudur. Çeşitli araştırmalar ve iletişimler sonucunda kişilerin kendilerine ve isteklerine uygun fizyoterapist bulmaları oldukça mümkün bir durumdur. Yapılan araştırmalar genel olarak internet üzerinden olup öneri yoluyla, tanıdıklardan ya da doktorlardan alınmaktadır, fizyoterapist tercih eden kişi sayısı da oldukça fazladır.

Fizyoterapi Hizmeti Veren Yerler

Yine insanların aklında çok sık yer edinen bir diğer soru fizyoterapi hizmeti veren yerler nerelerdir sorusudur. Buna cevap olarak hastaneleri ve özel klinikleri vermek mümkündür. Devlette çalışan fizyoterapistler bu hizmeti devlet hastanelerinde, özel sektörde çalışan fizyoterapistler ise bu hizmeti kendi muayenehanelerinde ya da özel hastanelerde vermektedir.

Fizyoterapi Hizmeti Veren Fizyoterapistler

Bilindiği gibi fizyoterapi uygulamaları fizyoterapistler tarafından yapılmakta olan uygulamalardır. Daha önce de söz ettiğimiz gibi insanlar, bu hizmeti sunmak için üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde dört yıl boyunca lisans eğitimi görmek zorundadırlar.  Ancak fizyoterapistlerin doktor olmadığının altını bir kere daha çizmek gerekmektedir. Fizyoterapistler, doktorların verdikleri uygulamaları hastalara yaptırmak ile yükümlü olan kişilerdir.

Evde Fizyoterapi Hizmeti

Sıklıkla sorulan sorulardan biri de evde fizyoterapi uygulamaları nasıldır sorusudur. Evde yapılan fizik tedavi uygulamaları, fizyoterapistin hastayı değerlendirmesiyle başlayan hastanın durumu ve hedefleri doğrultusunda hastaya özel bir program oluşturularak fizyoterapist eşliğinde devam eden tedavi yöntemidir. Tedavi süresi hastaya göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber ortalama olarak bir saat kadar tedavi devam etmektedir. Tedavi sürecinde fizyoterapistin uygun görmesi halinde elektroterapi, manuel terapi, kupa terapi, bantlama, hacamat ve kuru iğneleme gibi bütünleyici tedavi yaklaşımları da uygulanabilmektedir.

Yine akıllarda sık dolanan sorulardan biri de kimlerin evde fizik tedavi hizmeti alması gerekir sorusudur. Fizyoterapistler klinik masajdan, felç (inme) tedavisine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veren bir alandır. Bu sebeple evde fizik tedavi almak isteyen herkes bu hizmetten faydalanma hakkına sahiptir. Özellikle çeşitli sebeplerden dolayı evinden ayrılamayan kişilere evde tedavi uygulanmaktadır.

Fizyoterapist Sık Sorulan Sorular

Benim uzmanım’da kendime uygun bir fizyoterapist bulabilmem için sol tarafta branş olarak fizyoterapist özelinde bir arama yapabilirsiniz. Çıkan sonuçlardan aklınıza uygun olanla temasa geçebilirsiniz.

Benim uzmanım’daki fizyoterapistler ile dışarıdaki fizyoterapistler aynı güvenilirlik seviyesindedir. Rahatlıkla Benim Uzmanım’dan hizmet alabilirsiniz

Bir seans hizmeti almadan herhangi bir konuda ödeme yapmazsınız. Fizyoterapist araması yapmak için sol taraftaki gelişmiş arama sekmesinden fizyoterapist ana başlığına bakmanız gerekir.

Benim Uzmanım’da fizyoterapist fiyatları, uzmanın kendine belirlediği ücret kadardır. Bu konuda Benim Uzmanım ücretlendirmeye karışmaz.

whatsapp