Tanı koyma ve tedaviye eşlik eden ilaçları reçetelendirme yetkisine sahip olan doktor grubudur. Psikiyatristler, psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisi hakkında bilimsel ve tıbbi temeller üzerinde güncel, gerçekçi çözümler üreten kişilerdir. Bu yaklaşımın özünde problemin doğru tanımlanması en önemli konudur.
Psikiyatrist Nedir, Psikiyatrist Kimdir?
Daha önce de söz ettiğimiz gibi tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen hekimlere bu isim verilmiştir. Psikolojik problemlerde tanı koyma yetkisi bulundurmaktadırlar. Ayrıca bu problemlere ilişkin reçete ve ilaç yazma hakkına da sahiptirler.
Psikiyatrinin gelişme sürecinin getirdiği özellikler de göz önüne alınarak tanı ve tedavi süreçlerinin bilimsel tıbbi süreçler üzerinden ilerlemesi özellikle önem taşıyan konudur. Psikiyatri tanı ve tedavi hizmetlerinde kurgu içeren yöntemlerden uzaktır ve kanıta dayalı çözümler üretme ilke edinmiştir.
Psikiyatrist Ne İş Yapar?
Sık sorulan sorulardan bir tanesi de psikiyatrist ne iş yapar sorusudur. Psikiyatri uzmanı ya da bir diğer adı ile psikiyatrist; bulunduğu kurumun genel çalışma prensiplerine uygun olarak belli başlı sorumluluklarını yerine getirmektedir.
Psikiyatri uzmanının sorumlulukları;
- Hasta olan bireyin şikâyetini dinlemek,
- Hasta olan bireyin tıbbi öyküsü hakkında ayrıntılı bilgi almak ve hasta bilgi formuna geçirmek,
- Hasta olan bireyin muayenesini yapmak,
- Anksiyete (kaygı) bozukluklarının, depresyonun, panik bozukluğunun, şizofreni ve buna benzer diğer duygu durumu bozuklukları ile bağımlılıkların tanısını belirlemek ve tedavisini yapmak,
- Muayene bulguları ve tetkik sonuçlarına bağımlı olarak hastalığın teşhis, tedavisi ve izlenmesi için verileri yorumlamak ve değerlendirmesini yapmak,
- Yeme ve uyku bozuklukları gibi problemlerin tanı ve tedavisini ortaya koymak,
- İlaç tedavisinin dışında hastalara psikoterapi uygulaması yapmak,
- Yaşlılık ile birlikte ortaya çıkan ruhsal problemlerin de tedavisini yapmak,
- Hasta ya da hasta yakınına hastalık, hastalığın tedavisi, hastalığın riskleri ve bu hastalıktan korunma konuları hakkında bilgi aktarmak,
- Psikiyatrik hastalarının takip ve kontrollerini sağlamak, hasta raporlarını düzenli biçimde hazırlamak,
- Gerektiğinde hastalarda tedavi değişikliğine gitmek,
- Gerektiğinde ilgili hekimlerle işbirliği içerisinde çalışmak,
- Hastanede yatan hastaların takibini ve kontrolünü sağlamak
Psikiyatrist Nasıl Bulunur?
Psikiyatrist için genel olarak devlet hastanesine gidilmektedir. Özellikle devlet hastanelerinde verilen bu sağlık alanında da seçim imkanı bulunmaktadır. Örneğin; bir hastanede birden fazla doktor arasından hakkında iyi görüşler duyulan doktora gidilmektedir. Bu biçimde insanların aklında bulunan psikiyatrist nasıl bulunur sorusunun cevabıdır.
Psikiyatrist Ücretleri Ne Kadar?
Her alanda olduğu gibi psikiyatristler de verdikleri hizmet karşısında belirli bir ücret almaktadır. Özellikle doktor oldukları için genel olarak ücretleri de buna bağlı şekillenmektedir. Yine insanların çoğunda psikiyatrist ücretleri ne kadar sorusu yer edinmektedir. Bu alanda ücreti etkileyen pek çok husus söz konusudur. Psikiyatristin kendini ne kadar geliştirdiği, akademik açıdan hangi noktaya kadar ilerlediği ve hangi semtte çalıştığı çok önemlidir. Bu farklılıklardan dolayı net bir ücret söylemek doğru olmayacaktır. Gidilecek psikiyatriste karar verildiğinde kişilerin arayarak ücret sorması daha uygun olacaktır.
Psikiyatristlerin Tedavi Ettiği Hastalıklar
Bilindiği gibi psikiyatri bir tıp dalıdır. Başlıca ilgi alanı beyinde oluşan hastalıklardır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri denilen durumlar vardır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini belli etmektedir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve tedavileriyle uğraşan bilim dalıdır. Ruh-zihin gibi kavramların bedenin işlevlerinden bağımsız olduğu düşüncesi çok yaygın bir düşüncedir.
Beyin de diğer organlar gibi rahatsızlanabilmektedir. Bunun çeşitli genetik yatkınlık ya da çevresel sebepleri olabilmektedir. Nasıl ki diğer bedensel hasta olan kişiler; tedavi arayışına giriyor, hastalıktan utanmıyor, önce kabul ediyor sonra tedavi arayışına giriyorsa aynı şeyi psikiyatrik hastalıklarda da yapmak gerekmektedir. Çünkü ruhsal hastalıklarda da erken tedavi riskleri önlemektedir. Tedavisizlik ise yaşamı bozacaktır.
Ruhsal Hastalıklarda Psikaytri
Ruhsal hastalıklar toplumda yaygın olarak gözlenebilen bir durumdur. Depresyon, fobiler, panik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve anksiyete bozuklukları en sık görülen ruhsal hastalıklar olarak bilinmektedir. Alkolizm, madde kullanım bozuklukları, bipolar bozukluk ve şizofreni uzun yıllar süren hastalık çeşitleridir. Ayrıca kişilik sorunları hastaların iyileşmesini zorlaştıran sorunlardır.
Psikososyal problemler ve çeşitli yaşam olayları ruhsal sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Günümüzde ruhsal hastalıkların etkin tedavisi ilaç tedavilerinin psikoterapiyle beraber uygulanması ile mümkündür. Gerektiğinde aile ve evlilik terapisine de başvurmak gerekmektedir. Ülkemizde en sık karıştırılan iki kavramdırlar. Ayrıca psikiyatrist ile psikolog farkı nedir sorusunu soran kişi sayısı oldukça fazladır.
Psikolog ve Psikiyatrist Farkı
Sağlık alanında görev alan ve birbirinden farklı iki meslek grubu olan psikologlar ve psikiyatristler aslında benzer disiplinlere dayanarak çalıştıklarından dolayı birbirleri ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Aslında bu iki meslek arasında bazı belirgin farklar bulunmaktadır ve bu farklara dikkat edildiğinde ayrım yapmak oldukça basittir.
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlar biçimindedir. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlamaktadır ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlık kazanmaktadır.
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve de ilaçla tedavi yönteminden yararlanma hakkına sahiptirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç tedavisi uygulama konusunda herhangi bir hakka sahip değildir.
Türkiye’nin En İyi Psikiyatristleri
Ülkemizde psikiyatri konusunda kendini oldukça geliştirmiş insanlar bulunmaktadır.
Türkiye'nin en iyi psikiyatristleri;
- Dr. Sermin Kesebir.
- A. Oğuz Tanrıdağ
- K. Nevzat Tarhan.
- Dr. Nesrin Dilbaz.
- Prof. Dr. Hüsnü Erkmen.
Psikiyatrist Hizmeti ve Psikiyatrist Randevu
Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi psikiyatrist hizmeti için randevu sistemi söz konusudur. Araştırma yaparak karar verilen psikiyatristle kısa süre içerisinde iletişime geçerek randevu almak gerekmektedir. Psikiyatristler ilaç yazma yetkisi olan danışmanlardır. Terapiyle tedavi edilemeyecek ruhsal rahatsızlıkları ilaç tedavileriyle iyileştirirler. Psikiyatrist randevu alım işlemini internet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Bunun için sadece kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz psikiyatristi seçmeniz ve randevu saatini belirlemeniz yeterli olacaktır.
Daha fazlası hakkında detaylı bilgi almak için şimdi sayfamız üzerinden detaylı bir inceleme gerçekleştirebilir, sorularınızı iletişim formundan iletebilir, anında yanıt alabilirsiniz.